Blog

Vzpostavitev Muzejske zbirke v Miličih se je začela

Po sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije, smo se člani srečali na Dvorcu Zemono 1.7.2021. in predstavili dosedanje korake, ki smo jih naredili v zvezi z vzpostavitvijo Muzejske zbirke v Miličih, v Beli krajnini. Pridružila sta se nam:  veleposlanica Republike Srbije v Sloveniji, ga. Zorana Vlatković in župan Črnomlja, g. Andrej Kavšek, ki je pred kratkim – na predlog ministra za zunanje zadeve g. Nikola Selakovića, ki je v vmesnem času tudi obiskal Miliče – prejel visoko odlikovanje Republike Srbije – Zlato medaljo za zasluge. Pripravli smo manjšo razstavo o vzpostavitvi Muzejske zbirke in brošuro ob 500-ti obletnici prihoda Uskokov v Belo krajino. V vmesnem času je Društvo BASS kupilo zemljišče, kjer bo stala Muzejska zbirka, arhitekt g. Mladen Radenović je že pripravil idejno zasnovo in maketo, jeseni pa nameravamo vložiti dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. 

Prvo »pokoronsko« srečanje članov in predstavitev projekta: Muzej – Miliči – Bela Krajina

18.6.2020 smo se prvič srečali člani Društva BASS, na žalost brez dela članstva iz Srbije, saj prehod meja ni bil dovoljen. Kljub okrnjenem številu, smo predstavili projekt postavitve muzeja v Miličih, delovno skupino članov, ki se bo s tem ukvarjala, pridružila pa sta se nam tudi potomca Uskokov iz vasi Marimdol. Društvo BASS je prevzelo iniciativo in organizacijo postavitve Muzeja v Miličih v Beli Krajini, saj gre za pomembno zgodovisko dediščino obeh držav, tako Slovenije kot Republike Srbije.

Med najbolj perečimi vprašanji danes in nedvomno tudi časa, ki še prihaja, je vprašanje človeških migracij. Selitve različnih skupin ljudi spadajo med ključne procese oblikovanja in spreminjanja človeške civilizacije, in vedno znova porodijo nove oblike sobivanja, ki se utelesijo v  novih oblikah umetnosti in estetike, spreminjanju jezika in kulture bivanja v nekem prostoru. Današnje migracije in odzivi širše družbe na njih v vsem dokazujejo kako težko je sprejeti drugo in drugačno, kako se vprašanje politizira in kako se reducira na enostavno antagonistično razmerje »mi« proti »njim«. Ob tem se moramo seveda spomniti, da današnja družba v težavnosti sprejemanja migracij in migrantov ni v ničemer bistveno drugačna kakor starejše človeške družbe, ki so bile prav tako postavljene pred enake izzive in živele ukoreninjene v podobnih stereotipih in predsodkih o drugem in drugačnem. Zgodovina nam lahko postreže z množico primerov migracij, uspešnih integracij in akulturacij priseljenih skupnosti v novo okolje. Iz teh uspešnih primerov sobivanja se lahko učimo in pridobimo koristna razumevanja migracij, ki jih doživljamo v našem času.

            Med najpomembnejšimi migracijami v slovenski historični prostor vsekakor spadajo migracije Uskokov ali Vlahov, pravoslavnega prebivalstva vlaškega in srbskega etničnega izvora, ki je v začetku 16. stoletja prispelo na skrajni jug dežele Kranjske. Kakor priča več virov staro prebivalstvo sprva uskoških prišlekov ni sprejemalo, vendar so se ob koncu 16. stoletja že skupaj borili proti Turkom. Skozi stoletja se je razvila nekakšna oblika tolerance in sobivanja, zaradi katere so Uskoki ohranili svojo kulturno identiteto in vero, a hkrati sprejeli jezik, pravila in norme prostora v katerega so prišli. Ob tem tudi ugotavljamo, da čeprav predstavljeno po različnih zgodovinskih ali etnoloških zbirkah v Sloveniji, to sobivanje ni del splošnega védenja in znanja ter se ne poudarja ali izpostavlja kot uspešen in dober primer med-etničnega sobivanja kot posledice migracij pred skoraj petimi stoletji. Med najbolj perečimi vprašanji danes, ki še prihaja, je poleg epidemij tudi vprašanje človeških migracij. V letih 2020–2021 se bomo spomnili 490-letnice prihoda prvih skupin Uskokov na ozemlje Žumberka. Ob tako visoki in markantni obletnici, smo v Društvu BASS prevzeli iniciativo in projekt, da se uredi muzejska razstava zgodovinskega in etnološkega značaja s katero bi predstavili zgodovino Uskokov v Beli krajini in poudarili to dolgo zgodovino sobivanja. Znotraj velike družine evropskih narodov belokranjsko sožitje gotovo predstavlja odličen primer sobivanja različnosti.

Obisk Bele Krajine in muzej v Miličih

Epidemija koronavirusa je spremenila tudi delovanje našega društva, ki je dotedaj temeljilo na osebnih druženjih in dogodkih. Ker ti postajajo vse bolj problematični zaradi možnosti širjenja virusa, smo na seji upravnega odbora 29.5.2020 sprejeli prilagoditve našega letnega načrta za 2020 in se odločili, da ob 490. letnici prihoda Uskokov v Belo Krajino naše aktivnosti usmerimo v postavitev muzeja.

Zato smo, skupaj z delovno skupino za postavitev muzeja, obiskali Belo Krajino, vas Miliči, kjer bo muzej stal, kakor tudi župana Črnomlja Andreja Kavška, ki je pobudo postavitve muzeja podprl. Obiskali pa smo tudi Črnomeljski muzej, ki ga vodi kustos Janez Weis, izjemen zgodovinar, ki je prihod Uskokov že raziskoval in je zato postal tudi vsebinski vodja postavitve muzeja v Miličih.

10.000 zaščitnih mask za Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje

12.6.2020 – Častni konzul Republike Srbije v Sloveniji in podpredsednik Društva BASS Tomaž Kavčič je konec preteklega tedna izročil donacijo 10.000 zaščitnih mask, ki jih je Zvezi prijateljev mladine Moste – Polje podarilo tekstilno podjetje Olipmias Knitting iz Niša, ki je sicer hčerinsko podjetje znanega modnega goganta Benetton. Gre za maske iz blaga, ki so pralne in tako večkratno uporabne.

Predsednica ZPMMP Anita Ogulin je uvodoma dejala: »Da je častni konzul Srbije v Sloveniji, gospod Tomaž Kavčič, ki je hkrati kuharski velemojster Dvorca Zemono, zares plemenit in dobrodelen  človek vedo mnogi.  Ni pa poznano, da je skupaj s Slovensko-srbskim poslovnim društvom BASS, katerega podpredsednik je, že več let zapored omogočil otrokom Slovenije z manj priložnostmi – pod okriljem ZPM Ljubljana Moste Polje, udeležbo na košarkaškem kampu v Srbiji na Fruški Gori.  V letu previdnostnih ukrepov zaradi svetovne pandemije, pa nam je gospod Tomaž Kavčič – v sodelovanju s Slovensko-srbskim poslovnim društvom BASS, doniral  10.000 zaščitnih mask. Trendovske maske hčerinske družbe Benetton – bodo preventivno nosili otroci vseh koncev Slovenije, za katere v svojih humanitarnih in drugih programih skrbimo v ZPM Lj.Moste Polje.« 

Tomaž Kavčič pa je poudaril: »Vesel sem, da bodo maske prišle prav, saj je situacija z Koronavirusom negotova, kljub temu, da je epidemija pri nas (trenutno) končana. Nekateri zaščitni ukrepi, npr. pri prevozu z avtobusi, še veljajo. Ker gre za maske, ki so pralne in večkratno uporabne, jih bodo otroci lahko uporabljali tudi, ko se vrnejo iz počitnic.«

Predsednica ZPM Ljubljana Moste Polje Anita Ogulin, ki je donacijo prevzela  skupaj s sekretarko Tanjo Petek, je dodala še: »Ugotavljamo, da zaščitne maskice premnogim  otrokom predstavljajo pravo stisko. Pa še težko jih je dobiti. Zares iskrena in srčna hvala gospodu Tomažu Kavčiču,  častnemu konzulu Repubike Srbije v Sloveniji in Društvu BASS, za to izvirno in sila uporabno donacijo, ki bo bistveno pripomogla k varovanju zdravja otrok in njihovih spremljevalcev  v vseh letošnjih počitniških dejavnostih.  Te unikatne maskice so ne le varovalne pač pa tudi izjemen estetski dodatek, ki bodo odstranile bariere nošenja in bodo omogočale tudi igrivost in vem, da jih bodo otroci z veseljem nosili.«